Relatieproblemen vakantie

KENNINGSMAKINGSGESPREK

Hierbij nodig ik je uit om vrijblijvend en kosteloos kennis te komen maken met mijn manier van coachen.

VOLG ONS OP
SOCIAL MEDIA

NIEUWSBRIEF

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Hoe herken je relatieproblemen? Tijdens de vakantie

‘Fijne vakantie’, roepen je collega’s je na. Vakantie hoort leuk te zijn en daar hoor je naar uit te kijken. Maar wat als je er als een berg tegenop ziet? Als je werk nu eenmaal superleuk en belangrijk voor je is. Als je niet kunt wachten, tot je weer naar je werk kunt gaan. Als je een workaholic bent en daar heel gelukkig mee bent. Je krijgt energie van je werk in plaats van een burn-out. Niets mis mee toch: je baas blij en jij blij. Wat is dan precies het probleem? Misschien dat je weinig energie krijgt van de thuissituatie? Dat je werk een vlucht is? Hoe komt het dat je op vakantie pas merkt dat je een relatieprobleem hebt?
Relatieproblemen vakantie
Leg dat maar eens uit
Aan jezelf toegeven dat je er geen zin in vakantie hebt, is nog tot daar aan toe. Maar het thuisfront inlichten, is nog even iets anders. Alles is immers al maanden geleden geboekt en de annuleringsverzekering dekt het gebrek aan vakantielust niet. Je gaat dus gewoon mee met gezonde tegenzin.
Hoe breng je dit slechte nieuws zonder dat de oorlog uitbreekt en de vakantie bij voorbaat verknald is? Kan vakantiemoeheid überhaupt op enige sympathie en begrip rekenen? Waarschijnlijk niet. Dus je houdt je mond en gaat braaf mee. Helemaal niet erg, als je de vakantie gebruikt voor een moment van reflectie.
Tijd voor reflectie
Buiten de vakanties ren je, vlieg je, val je, staat weer op en gaat maar door. Je zorgt er wel voor dat je het altijd druk hebt. Dat je in ieder geval geen tijd hebt om na te denken. Dan zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat je niet zo gelukkig bent. Dát is niet de bedoeling. De dagelijkse sleur houd je op de been. Het is een prettige verdoving. Totdat je de reis hebt overleefd en op je vakantiebestemming bent gearriveerd. Niets meer om je druk over te maken. Je hoeft even helemaal niets. En dan laat je de vragen opkomen: Wat is er in het hier en nu? Waar kan ik van genieten? Wat heb ik nodig? Word ik blij van de mensen om me heen? Wat is er wel fijn aan de vakantie? Wat mis ik?
Tijd voor een goed gesprek
Kun je over deze levensvragen met je partner bij een lekker glaasje en een open vuurtje uitwisselen dan zal de vakantie leiden tot meer verbinding en verdieping. Er is een veilige basis van waaruit onzekerheden en angsten besproken kunnen worden. Leidt het stellen van deze levensvragen tot over en weer verwijt en protest, dan zijn ook de angsten en onzekerheden aan het woord. Alleen zijn ze nog niet als zodanig herkend en onderkend.
Wat nu?
Prijs jezelf gelukkig met het verkregen inzicht. Erken en omarm je onzekerheden. Je bent van onbewust ongelukkig, bewust ongelukkig geworden. Een stap in de goede richting. Nu is er een kans om actie te ondernemen, voordat het te laat is. Je kunt:
1. uitspreken dat je de relatie wilt verbeteren: je gaat in relatietherapie en/of koopt het boek ‘Hou me vast’;
2. de relatie bewust accepteren zoals die is: je blijft bij elkaar voor de kinderen, spreekt af wat dat voor de partnerrelatie betekent en evalueert ieder (half) jaar of het nog werkbaar is;
3. uitspreken dat je de relatie wilt beëindigen: je gaat met elkaar naar een mediator en blijft met elkaar in gesprek.
Want anders?
Als je de vakantie niet gebruikt als moment van reflectie en je kop in het zand steekt, dan wordt één van beiden plotseling hopeloos verliefd op een ander, is niet meer aanspreekbaar en bereikbaar, voelt de ander zich slachtoffer van de situatie en beland je voor je het weet in een vechtscheiding. Er komt een derde in het spel die alle aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat. De levensvragen die op je vakantie naar boven kwamen en die je heel snel weer hebt weggedrukt.
Relatieproblemen vakantie
Relatieproblemen vakantie

Hoe herken je relatieproblemen? Tijdens de vakantie

‘Fijne vakantie’, roepen je collega’s je na. Vakantie hoort leuk te zijn en daar hoor je naar uit te kijken. Maar wat als je er als een berg tegenop ziet? Als je werk nu eenmaal superleuk en belangrijk voor je is. Als je niet kunt wachten, tot je weer naar je werk kunt gaan. Als je een workaholic bent en daar heel gelukkig mee bent. Je krijgt energie van je werk in plaats van een burn-out. Niets mis mee toch: je baas blij en jij blij. Wat is dan precies het probleem? Misschien dat je weinig energie krijgt van de thuissituatie? Dat je werk een vlucht is? Hoe komt het dat je op vakantie pas merkt dat je een relatieprobleem hebt?
Relatieproblemen vakantie
Leg dat maar eens uit
Aan jezelf toegeven dat je er geen zin in vakantie hebt, is nog tot daar aan toe. Maar het thuisfront inlichten, is nog even iets anders. Alles is immers al maanden geleden geboekt en de annuleringsverzekering dekt het gebrek aan vakantielust niet. Je gaat dus gewoon mee met gezonde tegenzin.
Hoe breng je dit slechte nieuws zonder dat de oorlog uitbreekt en de vakantie bij voorbaat verknald is? Kan vakantiemoeheid überhaupt op enige sympathie en begrip rekenen? Waarschijnlijk niet. Dus je houdt je mond en gaat braaf mee. Helemaal niet erg, als je de vakantie gebruikt voor een moment van reflectie.
Tijd voor reflectie
Buiten de vakanties ren je, vlieg je, val je, staat weer op en gaat maar door. Je zorgt er wel voor dat je het altijd druk hebt. Dat je in ieder geval geen tijd hebt om na te denken. Dan zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat je niet zo gelukkig bent. Dát is niet de bedoeling. De dagelijkse sleur houd je op de been. Het is een prettige verdoving. Totdat je de reis hebt overleefd en op je vakantiebestemming bent gearriveerd. Niets meer om je druk over te maken. Je hoeft even helemaal niets. En dan laat je de vragen opkomen: Wat is er in het hier en nu? Waar kan ik van genieten? Wat heb ik nodig? Word ik blij van de mensen om me heen? Wat is er wel fijn aan de vakantie? Wat mis ik?
Tijd voor een goed gesprek
Kun je over deze levensvragen met je partner bij een lekker glaasje en een open vuurtje uitwisselen dan zal de vakantie leiden tot meer verbinding en verdieping. Er is een veilige basis van waaruit onzekerheden en angsten besproken kunnen worden. Leidt het stellen van deze levensvragen tot over en weer verwijt en protest, dan zijn ook de angsten en onzekerheden aan het woord. Alleen zijn ze nog niet als zodanig herkend en onderkend.
Wat nu?
Prijs jezelf gelukkig met het verkregen inzicht. Erken en omarm je onzekerheden. Je bent van onbewust ongelukkig, bewust ongelukkig geworden. Een stap in de goede richting. Nu is er een kans om actie te ondernemen, voordat het te laat is. Je kunt:
1. uitspreken dat je de relatie wilt verbeteren: je gaat in relatietherapie en/of koopt het boek ‘Hou me vast’;
2. de relatie bewust accepteren zoals die is: je blijft bij elkaar voor de kinderen, spreekt af wat dat voor de partnerrelatie betekent en evalueert ieder (half) jaar of het nog werkbaar is;
3. uitspreken dat je de relatie wilt beëindigen: je gaat met elkaar naar een mediator en blijft met elkaar in gesprek.
Want anders?
Als je de vakantie niet gebruikt als moment van reflectie en je kop in het zand steekt, dan wordt één van beiden plotseling hopeloos verliefd op een ander, is niet meer aanspreekbaar en bereikbaar, voelt de ander zich slachtoffer van de situatie en beland je voor je het weet in een vechtscheiding. Er komt een derde in het spel die alle aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat. De levensvragen die op je vakantie naar boven kwamen en die je heel snel weer hebt weggedrukt.
Relatieproblemen vakantie

KENNISMAKINGSGESPREK

Hierbij nodig ik je uit om vrijblijvend en kosteloos kennis te komen maken met mijn manier van mediation.

MAAK EEN AFSPRAAK

REACTIES