Gespreksonderwerpen kerstdiner

KENNINGSMAKINGSGESPREK

Hierbij nodig ik je uit om vrijblijvend en kosteloos kennis te komen maken met mijn manier van coachen.

VOLG ONS OP
SOCIAL MEDIA

Hoe overleef ik het kerstdiner?

Met heldere bouillon, een stukje taai vlees (of vis) en een ijskoud dessert

Kerstdiner met je (schoon)familie…. Lekker genieten of een paar keer slikken? Gevulde eieren eten of op eieren lopen? Een extra wijntje als verdoving of juist vooral geen alcohol? Familie en vis blijven 3 dagen fris, zegt het spreekwoord. Maar wat is de houdbaarheid tijdens het kerstdiner?
De verwachtingen zijn hoog, je zit op elkaar lip en van tafel lopen, is al gauw onbeleefd. De makkelijkste oplossing is je afmelden voor het diner. Laat je op je werk inroosteren voor beide kerstdagen of biedt collega’s aan om een dienst over te nemen. Laat je familie weten dat je “helaas” moet werken. Een ziekte veinzen kan natuurlijk ook. Als vermijden echter geen oplossing is, dan volgen hier 3 tips om het kerstdiner verteerbaar te maken.
Tip 1
Houd het vloeibaar
Je start het kerstdiner met een heldere groentebouillon met een niet al te uitgesproken smaak. Zonder dat het flauw wordt. Houd maggi achter de hand. Ga voor de grote gemene deler en maak desnoods iets anders voor de echt moeilijke eters. Met allergieën, ideologieën en andere smaakvoorkeuren houd je bij voorbaat zoveel mogelijk rekening. Je verdiepen in de ander en rekening houden met de ander is altijd een goed uitgangspunt, maar essentieel tijdens het kerstdiner.
Bereid niet alleen het menu voor, maar ook de conversatie tijdens het diner.
Er is niets mis met een goede ruzie of een principiële discussie, maar bij voorkeur in een één-op-één setting met de mogelijkheid van een escape. Bij het kerstdiner dienen controversiële onderwerpen – waaronder principiële keuzes ten aanzien van voedsel – te allen tijde vermeden te worden.
Houd het gesprek luchtig en vloeibaar. Snijd onderwerpen aan waar iedereen aan kan deelnemen en niemand wordt buiten gesloten. Praten over een gemeenschappelijk vijand kan heel verbindend werken, mits de emoties ten aanzien van dit onderwerp niet te groot en te persoonlijk zijn.
Is de hele familie bijvoorbeeld anti-Trump dan zijn de twitterberichten van Trump een geschikt onderwerp voor gezamenlijk vermaak en/of verbazing. Check of de nieuwe vriend van je nichtje niet toeval een groot Trump-fan is, want dan plaats je dit onderwerp op de lijst met verboden vruchten.
Zorg dat je een lijst met geschikte gespreksonderwerpen achter de hand hebt voor ongemakkelijke stiltes en voor dreigende escalaties. Deel deze lijst van onderwerpen ook met één of twee bondgenoten in de (schoon)familie, zodat het gesprek ook niet uit de hand loopt als jij net in de keuken het vlees flink staat door te bakken. Er moet wel gekauwd wo